Uncategorized

Alternatives-galleria Roomassa

Vierailin toukokuussa 2013 Roomassa ja pakollisten historiallisten nähtävyyksien ja nautinnollisten jäätelöiden lisäksi löysin sieltä myös paikallisen korutaiteeseen erikoistuneen Alternatives-gallerian. Galleria on katukuvassa sangen huomaamaton ja meinaa helposti hukkua muiden liikkeiden joukkoon. Etsiminen kuitenkin kannattaa ja ovikelloa soittamalla pääsee tutustumaan laajan tekijäjoukon teoksiin.

Galleria on sisältä suhteellisen pieni, mutta silti avara. Teokset on laitettu esille metallisten hyllyjen väliin ja niiden edessä on suojaavat lasiovet.Ne ovat kuitenkin miellyttävällä korkeudella ja korujen tarkastelu onnistuu riittävän hyvin. Tilassa on myös pieni erillinen näyttelytila, jossa on keskitetysti esillä valitun taiteilijan (tai ryhmän) teoksia. Vieraillessani galleriassa näytillä oli onneksi vielä Mari Ishikawan Hanging Gardens, sillä verkkosivujen mukaan näyttelyn olisi pitänyt päättyä juuri ennen saapumistani Italiaan.

Alternatives - Galleria Kuva: Mikko Holm

Alternatives – Galleria Kuva: Mikko Holm

Taiteilijoista suurin osa on Keski-Euroopan maista, mutta tekijöitä on myös mm. Kanadasta, Tanskasta, Ruotsista ja useampi etenkin Japanista. Suomalaisista taiteilijoista edustettuna on Janna Syvänoja. Gallerian taiteilijat löytyvät osoitteesta http://www.alternatives.it/gallery.html.

Vaikka suomalaiset puuttuvat Jannaa lukuunottamatta gallerian valikoimista, voi teoksia katsomalla huomata yhtäläisyyksiä suomalaisiin teoksiin ja tekijöihin muotokielessä, materiaalivalinnoissa sekä teosten välittämien tunnelmien kautta. Maria Cristina Belluccin teoksissa on samaa leikkimielisyyttä kuin Elli Hukan teoksissa (nähtävillä Lempivärin Facebook-sivuilla https://www.facebook.com/Lempivari). Siinä missä Marian työt leikkivät kolmiulotteisilla muodoilla, syntyy Ellin töissä sama vaikutelma viimeistellyn lakkapinnan kautta, jolloin niihin tulee samaa syvyysvaikutelmaa ja väri itsessään hehkuu voimakkaammin. Kathryn Parlingtonin töissä taas on samaa runollisuutta ja herkkyyttä kuin Melitina Balabinin ja Nikolai Balabinin töissä (www.balabin.net). Taiteilijat tuntuvat pyrkivän säilömään tunnelmat koruiksi ja kantajan tehtäväksi jää vaalia niitä ja kertoa niistä.

Maria Cristina Bellucci Kuva: Mikko Holm

Maria Cristina Bellucci Kuva: Mikko Holm

Muutoin gallerian töistä jäivät mieleen Suinchiro Nakashiman punaiset lankamaiset sormukset, jotka muistuttavat siitä, kuinka yksinkertainen viiva on vahva (tässä korostetusti punainen) elementti ja se mahdollistaa yksinkertaisuudessaan äärimmäisen paljon. Marie Louise Kristensenin työt tuovat taas esiin saman teeman, joka oli esillä myös Connecting Identities -näyttelyn teoksissa esillä. Arvottomien ja arkisten esineiden ja jätteiden nostaminen esiin muuttamalla ne koruiksi toteutuu hänen töissään erilaisten roska-astioiden muodossa. Hän on rakentanut kolmesta eri jäteastiasta pienoismallit, joita on mahdollista kantaa koruina (ja kenties säilöäkin niihin jotain?).

Roomassa vieraillessa kannattaa todellakin käydä tutustumassa tähän pieneen paikkaan. Muutoin kaupunki ei tarjoa korutaiteesta kiinnostuneelle nähtävää, vaikka onkin keskeinen kaupunki muotisuunnittelun ja -tarjonnan alalla. Erikseen pitää mainita vielä erittäin ystävällinen ja puhelias galleristi, joka mainosti syksyllä Salón alueella järjestettävää paikallista korualan tapahtumaa, josta löytyy lisätietoa osoitteesta http://www.agc-it.org/events/1060/premio-fondazione-cominelli-per-il-gioiello-contemporaneo-2013.html. Olen tuolloin alueella reissaamassa, joten ainakin itse pyrin sisällyttämään kyseisen tapahtuman matkasuunnitelmiini.

Alternatives:

Via d’Ascanio, 19 (Via della Scrofa) 00186 – Roma.
In the heart of ancient Rome.

Opening times:

Winter: Mondays – 9.30am – 3.30pm
Tuesday-Friday
10.00am-7pm

Saturday 10.30am-7pm

Summer: Closed Saturdays
Monday-Friday
10.00am-7pm

www.alternatives.it

Standard